Skip to content
+45 30248435 aksrosener@gmail.com

I et rum så blåt som bare blåt

Blåt fra gulv til loft, ja selv loftet er lysende blåt i den ultramarin, som malerne måtte kæmpe med at få frem i den helt rigtige farvetone.

En villa i Ordrup gemte på et væld af farver, som nu med hjælp fra farvearkæolog er blevet gravet frem og genskabt i forbindelse med en stor renovering af ejendommen.

Oprindeligt blev villaen bygget i 1916 til billedhuggeren Kai Nielsen, og den er tegnet af arkitekten Ivar Bentsen, der er kendt fra stilarten Bedre Byggeskik. Da nye ejere købte ejendommen for få år siden, besluttede de at få genskabt huset så tæt på den original stil som muligt – og med Kai Nielsens oprindelige atelier på 80 m2, med syv meter til loftet og rå træbrædder malet i ultramarin!

Historien om arbejdet med villaen har jeg beskrevet i artiklen “Billedhuggerens atelier genskabt i funklende ultramarin” magasinet De Farver nr. 88 side 28 – 35.

Artikel om blåt ultramarin
Artiklen om det ultramarin blå atelier i villaen kan læses i magasinet De Farver. De smukke fotos til artiklen er taget af fotograf Kirsten Bille.

En hilsen i blåt til Fåborg

Billedhuggeren Kai Nielsen (1882 – 1924) kom oprindeligt fra Svendborg og var uddannet maler. Senere blev han uddannet billedkunstner fra Kunstakademiet i København.

Han er kendt for sine skulpturer, især har mange sikkert set Vandmoderen på Glyptoteket. Han lavede også mange skulpturer, der blev reproduceret i mindre formater til private hjem.

Da Kunstmuseet i Fåborg blev indviet i 1915 var Kai Nielsen en aktiv deltager. Her stod han for en monumental skulptur af museets mæcen og stifter; fabrikant Mads Rasmussen. Skulpturen står i museets kuppelsal, som faktisk er malet i en klar ultramarin. Og mon ikke, Kai Nielsen tænkte på netop den ultramarin, da han på samme tid var i gang med at få opført sin pragtvilla med det store atelier?

Farvearkæologen på arbejdet med at genskabe villaen mener i hvert fald, at Kai Nielsen i sin tid må have været med til at farvesætte villaen, der udover den markante ultramarin også har flotte røde og gule toner.

Drilsk ultramarin blev en udfordring

Ivar Bentsen (1876 – 1943) er kendt som ophavsmand til stilarten Bedre Byggeskik. Han tegnede villaen til Kai Nielsen i 1914, og i 1915 blev Bedre Byggeskik oprettet som en forening af arkitekter.

Arkitektfirmaet på opgaven, Bertelsen & Scheving Arkitekter ApS, hentede da også inspiration til genskabelsen af villaens interiør fra Ivar Bentsens mest kendte Bedre Byggeskiks-hus: Bakkekammen i Holbæk.

Oprindeligt var villaen her et kunstnerhjem, og det store atelier har senere været omdannet til spisestue med forsænket loft. Nu er det genskabt med de blå bræddevægge og ovenlysvinduer.

Den ultramarinblå viste sig dog at være en drilsk farve. For fagnørder i malerfaget er det interessant at arbejde med de klassiske malinger som limfarve og linoliemaling

Mens det før i tiden var almindeligt med limfarver, så bruger man det sjældent i dag, især fordi det smitter meget af. Derfor blev atelieret i første omgang malet med en limfarve forstærket med linolie. Men lige præcis det ultramarin blå pigment kunne tilsyneladende ikke klare den blanding.

Københavns Farvekonservator var farvearkæolog på projektet og måtte kæmpe med flere forsøg, før det lykkedes med en blanding af to pigmenter af den ultramarin.

Det er som journalist altid spændende at skrive om andres fag og fagligheder. Det kan lyde meget nørdet, når malerfaget går op i pigmenter og bindemidler. Men når resultatet står så funklede smukt som det blå atelier i Kai Nielsens villa, så forstår man værdien. For det krævede virkelig en “nørdet” ekspertise.

>> Læs artiklen om arbejdet med villaen i De Farver nr. 88 side 28 – 35

Blåt i blåt artikel i De Farver
Artiklen om de mange smukke farver i det genskabte kunstnerhjem. Læs artiklen i De Farver nr. 88.

>> Se andre af mine artikler fra De Farver i mit arkiv

Uddannet journalist i 2000 fra Djh med praktik på Politiken
Har arbejdet på Søndagsavisen og hos Danske Malermestre, og er i dag selvstændig freelancejournalist.

Back To Top