En aktuel begivenhed kan gemme på interessant fortælling og væsentlig viden fra fortiden. Viden om…
Selv teknik og byggeri kan skrives spændende
Teknik og beskrivelser af ombygninger og nye installationer er ikke ligefrem opskriften på en kioskbasker.
Men vores hjem er så konkret og nærværende, at vi alle kan forstå, hvor fantastisk det er at sidde i en varm stue. At væggene ikke har skimmelsvamp. At vinduerne er tætte, og at man kan nyde livet på en lun altan.
Fra Verdensmål til hverdagsmål lød arbejdstitlen på artiklen, som jeg skrev for Landsbyggefonden. Der handler om noget så teknisk som ombygninger og noget så flagrende som beboernes daglige engagement i at arbejde for FN’s Verdensmål. Om bæredygtighed, klima og sunde boliger.
Ny teknik er da kedeligt
Landsbyggefonden støtter renoveringer i den almene boligsektor, og som fonden ofte selv understreger, er gode, sunde og billige boliger indkapslet i den almene boligsektors DNA.
Når en artikel om nye installationer på loftet bliver interessant og læsbar, handler det i høj grad om at få beboerne frem. Beboerne fortæller om glæden ved at have 24 grader i stuen selv med døren åben ud til altanen!
Hos Lejerbo i Randers fortæller beboerne om glæden ved at bo det samme sted i årtier, om det gode naboskab, og om trygheden ved at have råd til at blive boende. Glæden ved at stigeningen i huslejen opvejes af den markant lavere varmeudgift, nu hvor ejendommen er blevet renoveret og tætnet.
På den måde bliver artiklen om renoveringen i Jyllandsgade i Randers ikke kun en tekniske gennemgang det nye ventilationssystem på loftet. Om skalmur og skimmelsvamp. Om handicapadgang og tilgængelighed.
Det bliver også fortællinger fra hverdagen, hvor teknik og forbedringer gavner både klimaet og beboerne.
Verdensmål lyder da snørklet!
FN’s Verdensmål er som sådan heller ikke et nyt påfund. Det nye består i, at de 17 mål er samlet og sat sammen i en helhed, så vi skal lære at tænke dem sammen.
Det lyder snørklet.
For gøre beboerne bevidste satte boligselskabet Østjysk Bolig i Aarhus fokus på de 17 verdensmål på en workshop. Her kunne alle beboere – fra studerende til pensionister – høre om bæredygtighed og om deres egne muligheder for at gøre noget.
Landsbyggefonden har endnu ikke implementeret de 17 verdensmål i deres beskrivelser af renoveringsopgaver. Men beboerne i Østjysk Bolig kunne godt forestille sig, at bæredygtighed bliver en naturlig del af renoveringer.
Det kunne være noget så enkelt som indretningen af køkkenet, når der skal være plads til at sortere affaldet i flere forskellige poser og spande.
Beboerne er selv engagerede med nye tanker og ideer. Og med deres tanker om regnvandsopsamling, delebiler og fælles indsats mod madspild bliver verdensmålene tydeligt omsat til hverdagsmål.
Læs mere
Jeg skriver ofte om byggeri, boliger i forbindelse med verdensmålene.
Artiklen om Landsbyggefonden kan læses >> her
Se andre af mine artikler her:
>> Verdensmål som alle kan være med til at opfylde