Skip to content
+45 30248435 aksrosener@gmail.com

Byens historie serveret for børnehaven

Byens liv og historie bliver fortalt i børnehøjde i Københavns Museums projekt “Historiens Have”. Her deltager Vartov Børnehave med at udvikle forhaven til museets nye domicil i Stormgade i København med blomster- og plantebede.

Hver anden fredag kommer børnehavens storegruppe trillende med farvestrålende trillebøre med madrester fra køkkenet. Det kan være rester og affald fra både frugt og grønt.

Byens historie serveret for børnehaven
De små trillebøre har børnene fra Vartov Børnehave selv været med til at designe.

Historien om byens mad

I Fagbladet Børn & Unge har jeg skrevet en lille artikel om projektet, hvor børnene lærer om byens historie gennem haveprojektet. For de er med til at dyrke grøntsager, som også er blevet spist før i tiden.

Resterne af frugt og grønt bliver hældt op i museets kompostbeholder, og børnene lærer på den måde om naturens cirkulære bevægelse.

Børnehavebørnene har spiret planterne hjemme i børnehaven og har været med til at plante dem ud og se dem vokse op. I sensommeren kan de smage på krydderurterne i haven.

Skoletjenesten på Københavns Museum gør meget ud af at levendegøre byens historie for helt små børn og op til skolebørn.

Byens rum

Haven foran Københavns Museum er også et lille åbent byrum, som andre børneinstitutioner kan bruge som grøn oase, og som museets gæster kan nyde i sommerhalvåret.

Museet er nemlig også en del af museumsfællesskabet ‘Københavns Kulturkvarter’ i Indre By. Her er der fokus på museernes bidrag til det offentlige byrum.

Forhaven er med til både at skabe liv og formidling af byens historie, hvor planterne er genskabt ud fra fund i latriner i Pilestræde. Herfra har forskerne kunnet se, hvad københavnerne spise for flere hundrede år siden, hvor for eksempel krydderier og figner også var på menuen.

I vores dage dyrker børnehavebørnene blandt andet dild og mynte.

>> Se artiklen side 32-33 i fagbladet Børn&Unge

>> Se blogindlægget Et skjult skatkammer i Stormgade

>> Læs mere om journalist Anne Kathrine Rosener

Uddannet journalist i 2000 fra Djh med praktik på Politiken
Har arbejdet på Søndagsavisen og hos Danske Malermestre, og er i dag selvstændig freelancejournalist.

Back To Top