Unge med en diagnose har sværere ved at gennemføre en ungdomsuddannelse. Men unge fra El-faget…
Elsker du også dit fag?
Mange journalister kalder journalistikken for verdens bedste fag. For vi er så heldige at have adgang til at tale med folk fra alle hjørner af verden om alle ting i verden.
Og det er bestemt et privilegie at have adgang til tale med andre mennesker om alt mellem himmel og jord.
Jeg nyder meget at tale med mennesker, der elsker deres fag. Hos håndværkere og kunstnere er der i høj grad stor kærlighed til deres fag og stor faglig stolthed over deres kunnen.
Det er da også pragtfuldt at kunne træde tre skridt tilbage og se på sit veludførte arbejde. En konkret tilfredshed med håndværket og med resultatet uanset om det er et nyt badeværelse, et møbelsnedkereret køkken, en smuk blomsterbuket eller en veldrejet keramikvase.
Kærlighed til teknik og fag
Jeg er så heldig, at jeg ofte taler med netop mennesker, der går op i deres fag, fordi jeg skriver meget om håndværk, design, arkitektur og byggeri.
For nyligt mødte jeg derfor kunstneren Jeppe Eisner, der udfører et gavlmaleri for Københavns Malerlaug i Sølvgade i hjertet af København. Her var der dobbelt-op på kærligheden til et fag.

For udover at Eisner kunne fortæller finurligt om motivet på gavlmaleriet, så havde han i lige så høj grad mange meninger og holdninger til det tekniske i malerarbejdet. Både hans eget og bygningsmalernes.
Med hans såkaldte ”cowboytricks” ændrede han for eksempel på facadeakrylmalingen. For det føles bedst at male med rigtige pigmenter, så han tilføjede lidt marmorpulver. Det gav malingen lidt modstand, som han sagde. Og også et smukkere resultat.
Mange bygningsmalere kan tale med om teknikker, om materialer, tørretider og værktøj. Og jeg har ofte hørt dem fortæller, at noget de virkelig elsker ved deres fag er: Når de kommer ind i en bygning, som er ufærdig eller ser slidt ud, og det hele så spiller og står smukt, når de går igen!
Den finurlig gavl
I sommerudgaven af magasinet De Farver (nr. 91), der udgives af Danske Malermestre, kan I læse min artikel om Jeppe Eisners gavlmaleri. Og faktisk også om den ikoniske Heerup ”mælkegavl”, der ligger lige overfor. For den har lauget også stået for at friske op med nye farver.
Det sjove ved at skrive den slags artikler er både selve interviewet, hvor jeg netop møder menneskene i håndværket, og at jeg derefter skal bruge mit værktøj – sproget – til at fortælle historien. Helst så modtagerne både får en oplevelse, kan fornemme stedet og bliver lidt klogere på verden.
Med gavlen i Sølvgade kunne jeg fortæller om teknikker og materialer. Og heldigvis også om selve maleriet, som er et fabulerende univers af mennesker og bygninger, som viser 400 års udvikling i både malerfaget og København. For gavlmaleriet er et værk udført af lauget i anledning af dets 400 års jubilæum – se det kan jo noget!
Og jeg huskede at spørge Jeppe Eisner, hvor mange figurer af malere, der er på gavlmaleriet. Men tænk, det vidste han ikke! For arbejdet var ikke færdigt, så det må man selv hen og tælle efter… Gavlen indvies 16. juni 2022.