En aktuel begivenhed kan gemme på interessant fortælling og væsentlig viden fra fortiden. Viden om…
Beboere kalder ikke selv deres område for ghetto
I april og maj skrev Anne Kathrine Rosener flere artikler om regeringens udspil om ghettoer for Fagbladet Boligens hjemmeside www.fagbladetboligen.dk.
Her blev der sat fokus på regeringens udspil om parallelsamfund i Danmark i de 16 med udsatte boligområder på regeringens såkaldte ghetto-liste.
Centralt var den del af udspillet, hvor de udsatte områder kunne risikere at skulle reducere andelen af almene familieboliger til 40 procent af det nuværende.
Boligselskaberne var ikke tilfredse med den del af udspillet. De var allerede i gang med store, omfattende og dyre investeringer, som netop skal løfte områderne og få en mere blandet beboersammensætning.
Kan skabe en lavine
I Taastrupgaard skal 188 lejligheder rives ned. I Tingbjerg skal byggegrunde sælges til en privat investor, som bygger ejerboliger.
I Esbjerg er boligområdet Stengårdsvej også i gang med et stort ombygningsprojekt bl.a. i samarbejde med Realdania.
Og Gelleruparken i Aarhus er i gang med landets største indgreb i boligområdet, hvor ny infrastruktur, nye boliger og kontorer åbner kvarteret ud mod resten af byen.
Jeg talte bl.a. med administrerende direktør i det københavnske administrationsselskab for flere af boligselskaberne, KABs Jens Elmelund.
Han sagde: ”Politikerne kan sætte en lavine i gang, men kan man styre den, eller skaber man reelt nye ghettoområder bare på et privat boligmarked”.
Beboerne kalder deres område for en landsby
Jeg interviewede også beboere fra de fire boligområder. I Gellerup talte jeg med Søren, som mener, at en ghetto ikke er et fysisk sted. Det er i stedet en forestilling om et bestemt område. En forestilling om utryghed og problemer, som beboerne slet ikke kan genkende fra deres egne hverdag.
Det samme fortalte de beboere, jeg talte med i Esbjerg og i Taastrupgaard og Tingbjerg, hvor jeg besøgte de to beboere Jeanette og Stine.
Jeanette vil kun bo i Taastrupggaard, og hun
Stine har boet i Tingbjerg i mere end 20 år, og hun kalder området for en lille landsby:
”Jeg er så glad for at bo i Tingbjerg. Men jeg kom da også med fordomme og negative forventninger, og jeg tænkte, at det kun var midlertidigt, at vi skulle bo her. Men mine fordomme er blevet gjort til skamme mange gange i løbet af årene”.
Se alle artiklerne på temaet om de udsatte boligområder på Fagbladet Boligen.