Når vi for alvor vil bygge med plads til alle, er principperne i universelt design…
Den Hvide By – fra utopi til levende byggeri i Tel Aviv
PODCAST. I Tel Aviv findes Den Hvide By. Et boligområde med hvide etageboliger i funkisstil bygget i 1930’erne.
Tyske jøder flyttede og flygtede dengang til Palæstina, hvor de tog den moderne livsstil med fra Europa sammen med drømmen om et bedre liv.
Men kan man bygge en bedre verden?
Kan arkitektur skabe sammenhold mellem naboer – ja, skabe det gode liv?
Det var i hvert fald en del af drømmen bag Bauhausskolen, som i 2019 blev fejret for 100-året for grundlæggelsen i den tyske by Weimar.
Det er netop i Weimar, at jeg på en konference om Bauhaus er så heldig at møde Sharon Golan-Yaron, restaureringsarkitekt og leder på The White City Center i Tel Aviv.
Hun holdt et indlæg på konferencen om Tel Avivs hvide by – et byområde med omkring 4000 boliger opført i 1930’ernes Palæstina.
De tyske jøder tog dengang et moderne samfund med til Palæstina, og især arkitekten Arieh Sharon var med til at grundlægge det moderne Israel.
Jeg interviewede hende om den indflydelse, som idealerne og tankerne fra Bauhausskolen fik på det moderne byggeri i Tel Aviv.
Hør min lydfortællingen om Den Hvide By i Tel Aviv med interview med leder på The White City Center, Sharon Golan-Yaron: ”Bauhaus – en drøm der blev bygget i Tel Aviv” .
100-året for Bauhaus i Tyskland
2019 var som sagt jubilæumsåret for den tyske designskole Bauhaus. Skolen blev grundlagt i byen Weimar af arkitekten Walter Gropius i tiden efter 1. Verdenskrig.
Det var et Tyskland med det ene ben et stort skridt inde i den moderne tid – og det andet ben solidt plantet i de gode gamle dage.
Bauhausskolen i Weimar fik med Gropius et manifest. Nu skulle eleverne lære at arbejde med de traditionelle håndværk og skabe den ideelle sammensmeltning af funktionelt design og moderne produktion.
Skolen blev hurtigt en arena for datidens avantgarde af kunstnere, arkitekter og kunsthåndværkere.
Senere måtte skolen forlade Weimar og flytte til Dessau, hvor Gropius tegnede en ny og moderne bygning.
Allerede før 1. Verdenskrig var nye tanker og strømninger slået an. Storbyerne var fra midten af 1800’tallet vokset og med industrialiseringen kom nye ingeniørteknikker og nye materialer. Man kunne nu bygge stort og effektivt i stål, glas og jernbeton.
Walter Gropius og samtidens andre modernister ville bruge de nye materialer og nye rationelle produktionsmetoder til at skabe den nye moderne verden.
Med det rationelle byggeri kunne man for eksempel billigt og hurtigt opføre lejlighedskomplekser i beton til mange familier. Der dermed kunne få råd til en sund bolig med lys og luft væk fra byernes slidte kvarterer og slum.
Dét var i hvert fald idealet.
I 1932 måtte skolen presset forlade Dessau og flytte til Berlin, men allerede i 1933 lukkede nazistpartiet skolen og både elever og lærere spredtes i hele verden. Nogle på flugt fra forfølgelsen i Europa.
Den Hvide By drømmen lever endnu
Sharon Golan-Yaron fortæller, at hun håber, nutidens arkitekter fortsat vil lære af idealerne og tankerne fra Bauhaus.
Hun fremhæver blandt andet, man i Den Hvide By var meget opmærksom på at bygge husene, så der var forbindelse mellem boligerne og omverden.
Det var både helt konkret i materialerne, hvor trappeopgangene fx var holdt i sandfarver i keramiske fliser og træ. Og i udformningen af lejlighederne, der havde store altaner, hvor man kunne mærke byen og falde i snak med naboerne.
Foto: Anne Kathrine Rosener.
Hør interviewet med Sharon Golan-Yaron: ”Bauhaus – en drøm der blev bygget i Tel Aviv” .