Når vi for alvor vil bygge med plads til alle, er principperne i universelt design…
Pas på, vandet stiger
Klimaet påvirker vandet omkring os. Landskabsarkitekt Rikke Juul Gram, partner i Schønherr A/S, har et stort ønske om at udvikle projektet “Smukke kyster”.
Vi skal tænke klogt og langsigtet, når vi som borgere og politikere planlægger byggeri og aktiviteter ved vores kyster. For havet stiger.
Nogle varsler lyder på 70 cm til 2 -3 meter de kommende år.
I interviewet med Rikke Juul Gram i artiklen “Lappeløsningernes tid er forbi” i magasinet arkbyg, kommer hun ind på nogle af de svære valg, vi står over for i klimadebatten.
“Vi skal se på, hvilke samfundsinvesteringer, der kan betale sig, så vi undgår små og dyre lappeløsninger. Samtidig skal vi bevare og huske vores kulturhistorie”, siger hun i artiklen.
Flip mønten rundt
Et af de valg, vi står med, er at sikre byerne mod vandet.
“Vi gør det stik modsatte af, hvad vi burde gøre. I dag privatiseres adgangen til vandet med dyre boliger, hvor man i stedet burde bygge dem tørt og godt inde i landet.”
Langs kyster og havne bør vi i stedet sikre os mod vandet, og samtidig skabe liv og plads til alle.
“Byernes udvikling afhænger også af, om byrummet er tiltrækkende og løfter området,” siger hun.
Smukke kyster med liv
Hendes vision er projektet “Smukke kyster”, som læner sig op af Vejdirektoratets “Smukke veje” fra 1995.
Med fælles retningslinjer vil der være fælles mål.
For man skal ude lokalt være meget bevidst om, at løsningen på vandstigning ét sted kan skubbe problemet videre ned ad kysten til næste by.
Løsningerne skal være mere end kedelige tekniske løsninger. De skal også give noget liv og skønhed til området. Og passe ind i naturen.
Derfor lancerer hun også den idé at invitere kunstnere ind i et samarbejde med arkitekter og ingeniører om nye perspektiver.
“Fremtidens kystsikring kræver et strategisk greb, og vi harbrug for en offentlig diskussion,” siger Rikke Juul Gram i magasinet arkbyg.
>> Magasinet arkbyg udgives af Dagbladet Licitationen
“