skip to Main Content
+45 30248435 aksrosener@gmail.com

Hvis kvinder havde skæg

KLUMME: Under den anden corona-nedlukning så jeg min mand forvandle sig. Nogle dage grinede jeg af hans forvandling, men mest elskede jeg det.

Det begyndte som en manddomstest, vi nærmede os begge den runde fødselsdag med de 50 år, og det spillede også ind. Han skulle jo prøve det mindst én gang i livet.

Ja, min mand fik groet et skæg.

Som kvinde er jeg langt fra at kunne sætte mig ind i processen, men jeg fik især i begyndelsen daglige bulletiner om, hvordan det kløede, og hvordan det oplevedes at skægget borede sig ind i huden. Så jeg var næsten med.

Jeg vidste heller ikke, at mænd åbenbart går op i, at skægget er tæt. Og det må slet ikke være sådan et hængemuleskæg, der kun gror under hagen. Nej, det skal være et rigtigt skæg!

Måske er det et tankesæt fra vikingetiden om skæg. Det skal være stort, vildt, tæt og stærkt.

Men mest var det blødt.

Jeg syntes, hans skæg var blødt og lækkert. Men det var jo heller ikke mig, der skulle klø mig i hovedet hele tiden, eller sørge for, at der ikke sad gamle madrester gemt derinde!

Hvad nu hvis…

Men hvis nu kvinder havde skæg. Hold da op for en fest, I ville se.

Ja, jeg ved, der er moderne mænd med hang til skægpleje og fantastiske hipsterfuldskæg og lange snoede cykelstyr fra overlæben.

Men hvis skæg var naturligt til kvinder, ville vi helt sikkert have taget det skridtet videre. Og vildere.

Vi ville gå amok i et orgie af kort skæg, langt skæg, extensions, glat skæg, dreadlocks, farvet eller stribet, flettet, snoet. Skæg med midterskilning, med overskæg og med mønstre.

Skæg til fest og til hverdag.

Vi ville ikke nøjes med et par skarpe kanter eller én fletning. Nej, alle til hobe havde vi friseret og arrangeret og sat perler i – oh yes, masser af perler!

Skæg ligestilling

Men sådan er virkeligheden jo ikke. Kvinder med ægte skægvækst er ofte skamfulde og bruger timer og formuer på at fjerne den uønskede hårvækst.

Ingen kvinde ønsker for alvor den sorte skygge på overlæben. Men øv, det er en fattig form for ligestilling, at kvinder kæmper med at komme af med de stride heksehår, mens mænd kæmper for at gro den perfekte lækre store lodne hagemåtte.

Jeg gør mig ingen illusioner om, at det vil ændre sig. Men det kunne jo være skægt… hvis kvinder fik adgang til den del af mændenes domæne.

Tekst: Anne Kathrine S. Rosener
Illustrationer: Pixabay

Anne Kathrine Spangsberg Rosener

Uddannet journalist i 2000 fra Djh med praktik på Politiken
Har arbejdet på Søndagsavisen og hos Danske Malermestre, og er i dag selvstændig freelancejournalist.

Back To Top